Høringssvar til Esbjerg Kommunes boligpolitik

Enhedslisten Esbjerg takker for det seriøse arbejde der er gået forud for dette forslag til boligpolitik vi sidder med nu.

Helt overordnet finder vi forslaget til boligpolitik ganske brugbart, om end vi, som altid, frygter at det blot bliver ved de pæne ord på glittet papir.

Boligpolitikkens fokus på universelt design er i vores optik den helt rigtige strategi. Det må alt andet lige også øge muligheden for det enkelte menneske, der skal anskaffe sig en ny bolig, at alle boliger er for alle. Når vi engang når dertil.

Enhedslisten er meget begejstrede for tankerne om at indtænke fællesskaber og blandede boligformer i kommende boligbyggeri og lokalplanændringer. Vi anerkender, at Esbjerg Kommune gerne ser de almene boligselskaber som vigtige samarbejdspartnere, og at de spiller en vigtig rolle for udbuddet af boliger. De lokale, almene boligselskaber kan være med til at skabe varierede udbud af boliger af høj kvalitet, der er til at betale for stort set alle, og samtidig har en god beliggenhed. Boligselskaberne kan ikke blot sikre små betalbare boliger, men bør også spille en rolle i udbuddet af attraktive familieboliger, og ikke blot være problemløser for de mest udsatte borgere.

Idéen med partnerskaber har vi en smule forbehold for. Tanken er udmærket, men vi har endnu til gode at blive overbeviste om, at der bliver tale om reel inddragelse af borgerne, beboerne, naboerne osv. Vi har desværre tidligere set, at det har været kapitalinteresser og investorer der har defineret boligpolitikken i Esbjerg. Det skal der gøres op med nu!

Vi havde ønsket os et større fokus på krav i forhold til miljømæssigt bæredygtigt byggeri og renovering. Entreprenører og investorer skal mødes med præcise krav til bæredygtigt byggeri og renovering – herunder præcise krav til, hvilke byggematerialer, der skal bruges for at leve op til kravene om bæredygtighed.
Det er heller ikke bæredygtigt i sig selv “bare” at byfortætte. Det kommer der andre miljømæssige udfordringer ud af. Byfortætning kan sagtens være en rigtig god idé i nogle områder, men det kræver at infrastrukturen følger med, og at der stadig er plads til grønne åndehuller. Bymidten i Esbjerg er præget af højere og højere byggeri, hvilket på ingen måde er i alles interesse. Byfortætning kan også være at udnytte de arealer, der bliver ledige, når butikker i bymidten lukker ned, som det sker i stort omfang i Esbjerg i øjeblikket. Her mangler der i den grad visioner for en ny indretning og brug af bymidten fremfor bare at sjoske i hælene på bemeldte kapitalinteresser og investorer.