Enhedslisten Esbjergs historie

Lidt om Enhedslistens Esbjergs historie.

v/ John Littau.

 

Enhedslisten blev stiftet i 1989, dette skete også i Esbjerg. Dog lidt ustruktureret. Der var ikke et medlemskartotek. Der var en omgangskreds, man håbede ville være med og aktive.

I 1991 ved det første FT valg gik det ikke så godt. Dette fik aktiviteten til at falde lidt, og ved næste valg i 1994 var der 3 der førte valgkamp i det gamle Ribe Amt. I alt var der ca. 15 medlemmer.

Enhedslisten kom i FT, og så kom der mange nye medlemmer.

I 1993 var der en lokalliste i Esbjerg, Syvstjernen, som vi var en del af. Den gik næsten i opløsning frem til valget i 1997.

I 1994 og 1995 var der store aktiviteter omkring privatiseringen af Bybusserne, her blev Enhedslisten respekteret, også fordi vore FT medlemmer kom jævnligt. Det havde man ikke set før.

Herefter gik det lidt op og ned indtil 2005, hvor Pernille R. var den store landsstjerne. Det smittede også af i Esbjerg, hvor der kom mange nye medlemmer. Faktisk blev vi 3 doblet i løbet af et par år.

I 2007 stillede vi op i Ribe og Vejen kommune, så nu skete der også noget udenfor Esbjerg.

Senere er der blevet udskilt afdelinger i Varde, Billund-Grindsted og senest igen i Vejen.

Ved Folketingsvalget i 2011 fik vi for 1. gang valgt en repræsentant til Folketinget. Henning Hyllested. Og i 2013 blev vi for 1. gang valgt ind i Esbjerg Byråd med 2 repræsentanter.

Mange af vore medlemmer har altid været aktive i andre organisationer f.eks. faglige, cyklister, lejere, miljø, freds mm.

Vi er i dag ca. 125 medlemmer i Esbjerg og Fanø kommune.