1. behandling af budgettet for 2019-2022

Tale ved budgetbehandlingen mandag den 3. september 2018 af byrådsmedlem Sarah Nørris:

Hvis jeg kun kunne få ét eneste ønske opfyldt skulle det være, at vi som kommune aktivt arbejder med FN’s 17 verdensmål.

Så kunne jeg egentlig stoppe her da jeg sådan set forventer, at i alle ved hvad jeg mener. Men da jeg er faktisk i tvivl om alle er helt med på hvad FN’s verdensmål er og går ud på tillader jeg mig at fremhæve nogle af dem.

Verdensmålene udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Alt sammen mål som Enhedslisten har kæmpet for igennem mange år.

Det er klart at der er en verden til forskel når vi taler om at afskaffe fattigdom om man befinder sig i Esbjerg byråd eller er præsident i Burkina Faso. Men uanset hvor i verden man befinder sig er det ikke rimeligt at nogle skal leve i fattigdom.

Og vi har fattige i Esbjerg. Eller det vil sige – jeg har en formodning om at vi har fattige i Esbjerg. Ifølge Danmarks Statistik er den gennemsnitlige indkomst i Esbjerg kommune lige under 300.000 kr. om året for alle uanset køn, alder, bopæl osv. Os der sidder rundt her har en indkomst der er højere – og det kender jeg mange der har.

Altså er der nogen som tjener en hel del mindre. Men hvornår er man egentlig fattig? Eller ”bare” økonomisk sårbar” som Danmarks Statistik også opererer med? Det kunne jeg rigtig godt tænke mig at vi arbejdede med. For fattigdom gør rigtig meget dårligt for dem det rammer.

Du dropper at gå til tandlægen fordi det koster penge. Også selv når det begynder at gøre ondt i en kindtand. Du er ikke med i foreningslivet fordi kontingentet svarer til flere dages mad til hele familien. Måske endda flere ugers mad.

Og maden du køber er ikke synderligt sund og nærende – og det ved du godt. Men det mætter og det er lige nu det vigtigste. Selvom der er billigt vintertøj til børnene i Bilka har du måske kun råd til ét par støvler og én flyverdragt. Det hjælper jo altså ikke det store hvis du har mere end et barn.

For slet ikke at tænke på hvad du selv mangler. Ud over det kommer de sociale aktiviteter… Samtidig bliver der flere og flere hjemløse – særligt gruppen af unge hjemløse stiger.

Er det sådan vi gerne vil have vores samfund? Næppe. Og nej, det kan ikke løses i disse budgetforhandlinger, men vi kan starte. F.eks. ved at blive enige om en fattigdomsgrænse. F.eks. ved at give et gratis måltid mad i vores daginstitutioner og skoler. Og vi må ingen omstændigheder reducere yderligere i det sociale sikkerhedsnet vi trods alt har her i kommunen.

Ja det var så det første af FN’s verdensmål. Nu er der kun 16 tilbage!

Flere af verdensmålene handler om bæredygtighed, klima og miljø. Og det kan godt være at Esbjerg er en energimetropol men vi er så absolut ikke en grøn en af slagsen. Selvom logoet var grønt på EFB spillernes trøje i går.

Her er der masser af plads til forbedringer. Vi skal passe på vores grundvand så vi også i fremtiden har rent drikkevand – her nytter fireårige monitoreringsplaner ikke en disse. Og specielt da ikke når der ikke testes for alle typer af pesticidrester som kan være skadelige.

Vi skal spise mindre kød – og ja – det gælder også os her inde. Vi kunne jo beslutte at kantinen her på rådhuset kun måtte servere kød to gange om ugen. For min skyld måtte den gerne være helt vegetarisk, men det skal jeg nok lade være med at foreslå… og så skal vi købe økologisk.

Vi kunne måske gå så vidt, at forlange at de landmænd der har jord ved drikkevandsboringerne udelukkende måtte være økologiske. Jeg ved godt det er helt vildt for flere af jer, men om i vil det eller ej, så er det altså den eneste vej hvis vi vil sikre rent drikkevand og sunde fødevarer fremover.

Det lyder alt sammen enormt negativt – og det er det jo sådan set også, men samtidig er Esbjerg et helt fantastisk sted at bo. Vi har det hele her, uden at det bliver alt for stort og uoverskueligt. Og her sker rigtig meget ikke mindst på kultur og underholdningssiden. Så meget, at jeg rent faktisk hørte en sige i sommers, at der næsten var for meget med både 150 års jubilæum, Tall Ships og festugen. Han orkede næsten ikke mere. Det er da temmelig positivt.

Og udover alle de store ting har vi et hav af mindre festivaler indenfor snart sagt alle mulige og umulige genre. Og vi har et fabelagtigt foreningsliv i alle afkroge af kommunen. Det er hamrende vigtigt at vi passer på det, støtter det og ikke mindst anerkender den store sociale opgave de også løser.

Om du er til opera eller hård metal – ja så kan du finde det her. Döner eller bakskuld – det har vi her. Kunstmuseum eller bueskydning. Folkedans eller frimærkesamling.

Ej – ud over at vi skal arbejde med FN’s 17 verdensmål så ønsker jeg mig også en anden ting. Nemlig en anden regering der ikke bliver ved med at fjerne penge fra kommunerne. Men det kan vi tage en anden dag.

Tak for ordet og jeg glæder mig til forhandlingerne.